Geloofspunten Jodendom

  1. Eén God

    In het Jodendom wordt de naam van God (Jahweh) niet uitgesproken. Men zegt dan: Adonai (Heer). God is voor de Joden één en enig (uniek). Hij is geen begin en einde. Hij heeft altijd bestaan en zal in de toekomst ook altijd blijven bestaan. Het jodendom is de oudste monotheïstische godsdienst.

    2. Het verbond en de naleving van de wet

    God heeft met de Joden (de nakomelingen van Abraham) een Verbond gesloten. Dit verbond wordt nog steeds vernieuwd. Op basis hiervan beschouwen de joden zich als het uitverkoren volk van God. Het verbond tussen God en het Joodse volk houdt in dat er een aantal ‘afspraken’ zijn gemaakt.

    3. Het geloof in een Messias

    Joden geloven in de komst van een verlosser (een Messias) die een einde zal maken aan alle ellende in de wereld. De Messias zal er voor zorgen dat het Rijk van God zal heersen. Volgens sommige joden is dit een ideale samenleving hier op aarde, waar ook mensen een bijdrage aan kunnen leveren. Andere joden geloven meer in een hemel, een ideale toestand ná dit leven.

Geloofspunten islam

1. Overgave aan Allah

Islam betekent letterlijk overgave aan Allah (God). Allah is almachtig. Mensen moeten zich aan hem overgeven. Een moslim doet dat door meermalen per dag te bidden. Onderdeel van het gebed is dan ook de zin: ‘’Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet.’’

2. Er is één God

In de islam neemt de aartsvader Abraham een belangrijke plaats in. Hij was de eerste die zich volledig overgaf aan die éne God. Terwijl mensen in zijn omgeving allerlei goden aanbaden, wees Abraham op die éne God. Daarmee stond hij aan de bas van het jodendom en zo indirect ook aan de basis van het christendom en islam.

3. Mohammed is de profeet

De Koran is voor moslims een heilig boek. Daarin lees je het verhaal over Allah zoals dat aan Mohammed in de zevende eeuw geopenbaard is. Hij bracht de boodschap van Allah onder de mensen en daarom noemen moslims hem de profeet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb